Boktips – The Lost City of Z

post thumb
Boktips
by Linda/ on 06 Dec 2016

Boktips – The Lost City of Z

Detta är en bok för den som älskar äventyr och mysterier. Boken skrevs av den kända David Grann och släpptes 2009. Boken är baserad på en riktig händelse och David Grann har återskapat allting genom att läsa brev, intervjuer och dagböcker från huvudpersonen.

Boken handlar om överste Percy Harrison Fawcett som var en av de sista brittiska upptäckarna. Fawcett var övertygad om att Amazonas regnskog dolde en tidigare oupptäckt civilisation. Fawcett döpte denna civilisation och dess huvudstad till ”Z” och spendera en stor del av sitt liv på att försöka hitta denna. År 1925 så begav sig Fawcett iväg till Amazonas på ännu en expedition med hans äldsta son, Jack. De återvände aldrig tillbaka och deras mystiska försvinnande blev stora nyheter och en gåta som fortfarande ingen har svar på. Fawcett och Jacks försvinnande blev någonting som lockade hundratals expeditioner för att upp dem. Många av dessa försvann också eller blev tagna av någon av Amazonas faror.

Grann har genom utmärkt detektivarbete lyckats skapa en levande karaktär i boken. Grann har använt sig arkiv och har även haft tillgång till tidigare privata dokument vilket har gjort hela berättelsen mycket mer verklig. Man förstår och börjar respektera det hemska klimatet i Amazonas som tar så många liv per år. Att ständigt vara rädd för alla faror som finns i Amazonas, från livsfarliga och giftiga djur till hemska sjukdomar gör så att man verkligen får en syn på varför Fawcett var en av dåtidens mest kända ”hjältar”. Du får följa med på expeditioner, träffa på olika stammar och helt enkelt uppleva Amazonas genom David Granns bok. Under hela boken så letar Fawcett fortfarande efter ”Z” och du kommer att uppleva mysteriet kring den försvunna civilisationen via Fawcetts ögon.

Detta är en bok för dig som är intresserad av jordens mysterier som vi aldrig verkar få några svar om. Den är fullspäckad av spänning och äventyr och är helt enkelt läsvärd!