Kända Entreprenörer

post thumb
Entreprenörer
by Linda/ on 24 Apr 2017

Kända Entreprenörer

För dig som är intresserad av företagande och entreprenörer så finns det givetvis en mängd olika böcker av framgångsrika kvinnor och män att läsa på, så vi tänkte nämna några av de mest intressanta ur svensk och internationell synvinkel idag!

Richard Branson

Världens absolut kanske mest kända entreprenör är utan tvekan britten Richard Brason, eller Sir Richard Branson som han numera kan titulera sig efter sin dubbning av drottningen. Branson är en riktig solskenshistoria om att skapa ett affärsimperium från ingenting. Det var 20-årsåldern som den unge Branson startade att sälja skivor per postorder under 70-talet i England, något som inte existerade innan dess. Med sina insamlade pengar så lade han grunden för Virgin Records som blev ett av de största skivbolagen i världen. Företaget fick en rejäl skjuts när de signade kontroversiella gruppen Sex Pistols och flera andra grupper. Det dröjda inte länge innan affärsmannen Branson vidgade sina horisonter och grundade Virgin Atlantic Airways 1984 som blivit en av marknadens största bolag som flyger till Karibien, Las Vegas och Orlando från Europa. Branson har på sidan många företag i olika fält och hans förmögenhet uppgår till cirka 5 miljarder amerikanska dollar. Hans bok ”Losing My Virginity: How I survived, Had Fun, and Made a Fortune Doing Business My Way” har blivit utsedd till en av de bästa memoarerna genom tiderna!

Ingvar Kamprad

En av de mest kända svenskarna i världen, grundare av möbeljätten IKEA startade under 1943 även han sitt företag som ett postorderföretag, vilket var det första företaget i Sverige inom postorderföretagande. Hans förmögenhet uppgår till enorma 55 miljarder amerikanska dollar och gör honom till en av de rikaste människorna på jorden. Kamprad är precis som Branson en stor bidragsgivare till hjälporganisationer och välgörenhet världen över. IKEA som idag finns i 43 länder har över 150.000 anställda vilket gör det till ett av de största företagen i världen. Du kan läsa mycket om Kamprad och hans historia i boken ”Historien om IKEA: Ingvar Kamprad berättar för Bertil Torekull” som kom ut under 2015 och är den första memoaren om Ingvar Kamprad.

Petter Stordalen

När vi blickar till våra grannar så är Petter Stordalen ett stort namn i Norden och Norge. Stordalen förknippas ofta med hotell och kallas av många för ”hotellmagnet” då han har över 170 hotell och nästan 10,000 anställda. Nordalen startade som karriär genom att ta över som köpcentrumchef på Norges då största köpcentrum vid bara 24 års ålder. Det var i slutet på 90-talet efter en sväng som ägare över ett nyöppnad köpcentrum som Nordalen gav sig in på hotellbranschen med Choice Hotels Scandinavia. Stordalen är även en stor kämpe för miljön och har gjort flera aktioner med gruppen Greenpeace. Han har en förmögenhet på cirka 10 miljarder norska kronor och du kan läsa hans biografi ”Min hemlighet” för att få veta mer.

Betsson

Betsson som hemsida på internet grundades under 2001 av trion Fredrik, Anders och Henrik, men rötter finns redan sedan 60-talet. Idag är betsson ett av Sveriges snabbaste växande företag och blev nyligen börsnoterade. Vi väntar fortfarande på en memoar från grundarna och skriver om det så fort det skulle komma! Betsson har ett börsvärde på över 1 miljard euro och har nära 2000 anställda världen över idag.

Warren Buffett

Det är inte många som klår Ingvar Kamprad när det kommer till förmögenheter men amerikanen Warren Buffett ligger enligt uppgifter på en förmögenhet på 77 miljarder dollar vilket toppar Kamprad med 20 miljarder dollar nästan! Buffett har skapat sin förmögenhet som investerare genom sitt företag Berkshire Hataway som äger enormt många olika varumärken världen över. Buffett är en av världens största donatorer till välgörenhet och har gått ut med att 85% av hans förmögenhet ska gå till välgörenhet när han går bort. Läs boken ”The Snowball: Warren Buffett and the Business of Life” för att lära dig mer om den enkle mannen som på många plan påminner om just Ingvar Kamprad.