Läsa böcker online

post thumb
Läsa Böcker Online
by Linda/ on 11 May 2021

Läsa böcker online

Det pågår ständigt diskussioner om att läsa böcker online. En del tycker att en läsplatta är ett utmärkt komplement, för att inte säga det enda alternativet, medan andra absolut inte kan tänka sig något annat än en fysisk bok. Men varför ens diskutera det och i stället låta var och en välja det som passar den personens förutsättningar bäst? Vi delar ju alla kärleken till böcker och läsande.

När vi skriver våra boktips händer det ofta att vi stöter på böcker som bara finns som e-böcker eller ljudböcker. E-böcker och ljudböcker är en snabbt växande kategori och många författare satsar på egenutgivning. Då är e-böcker ett billigare alternativ än tryckta böcker.

Vad behöver du för att kunna läsa e-böcker?

Allt som behövs är en dator, mobiltelefon, läsplatta eller surfplatta. Du kan låna e-böcker på biblioteket eller köpa dem via bokhandlarnas hemsidor. Du laddar ner boken till den enhet som du vill läsa den på. Sedan är det bara att sätta eller lägga sig bekvämt och börja läsa.

Läser du mycket e-böcker kan det vara värt att investera i en läsplatta. Skärmen på en läsplatta är snällare mot ögonen, den har ett mildare ljus, och eftersom det bara går att läsa på den varar batteriet betydligt längre än på en surfplatta eller mobil.

Läsa böcker online – vad ska du tänka på?

Det finns en uppsjö av e-böcker som går att ladda ner och läsa online. Det här är bra att tänka på när du letar e-böcker:

• Böckerna bör vara i pdf- eller Epub-format för att undvika problem men filerna
• Läs villkoren för en gratis e-bok så du inte förbinder dit till senare köp
• E-böcker omfattas av upphovsrättslagen, du får alltså inte kopiera och sprida dem
• E-böcker går att låna på biblioteket precis som fysiska böcker

I vilka genrer finns det e-böcker?

När du börjar läsa böcker online kommer du upptäcka vilken enorm mängd av böcker det finns. Och inom alla ämnesområden. Det är inte ovanligt att personliga tränare skriver en e-bok, som går att ladda ner gratis, och använder som en del av sin marknadsföring.

Det är också vanligt att böcker som bara har tryckts upp i en liten fysisk upplaga finns kvar som e-böcker när de tryckta böckerna har sålt slut. I och med att en e-bok inte har samma tryckkostnader som en fysisk bok, kan författaren fortsätta att sälja sin bok även när den tryckta upplagen har sålt slut.