Vann rätt person Nobelpriset i litteratur?

post thumb
Nobelpriset
by Linda/ on 25 Oct 2016

Vann rätt person Nobelpriset i litteratur?

Årets vinnare av Nobelpriset i litteratur blev rockstjärnan Bob Dylan. Det är många spekulationer till ifall det var rätt person som vann Nobelpriset. Bob Dylan är en rockstjärna och inte en författare. Den Svenska Akademin presenterade detta i mitten av Oktober och många blev minst sagt förbluffade. Många kritiker har skrivit om denna händelse och anser att den Svenska Akademin har tappat greppet. Andra tycker att detta är ett steg i rätt riktning, att alla författare från olika former av litteratur och poesi kan vinna Nobelpriset i litteratur. Den Svenska Akademin motiverade deras val med dessa ord om Bob Dylan ”Han har skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen. Dylan skriver en örats poesi. Den ska framföras och lyssnas på men om man går tillbaka till de gamla grekerna så var det också en poesi som skulle framföras. Men vi läser dem idag. Samma sak är det med Bob Dylan, hans texter kan och ska också läsas.”

Bob Dylan har flera gånger förekommit i förhandsspekulationerna men har aldrig blivit sedd som en seriös kandidat till Nobelpriset. Innan priset delades ut så hade en massa odds blivit lagda på vem som skulle vinna. Den Kenyanske Ngugi wa Thiong’o, syriske Adonis och japanske Haruki Murakami var några av favoriterna bland oddsen.

Efter priset blivit presenterats så kom det fram att Bob Dylan inte blivit kontaktad om detta. Den Svenska Akademin försökte då komma i kontakt med Bob Dylan men har inte lyckats ännu. Den Svenska Akademin gav upp den 17/10 att försöka kontakta Bob Dylan. Det är ingen som vet ifall han kommer att ta emot priset eller inte. Det har dock hänt någonting på Bob Dylans officiella hemsida. En uppmaning om att köpa hans bok ”Sångtexter 1961-2012”. Det är många som tvivlar på att det är självaste Bob Dylan som lagt upp detta utan de flesta tror närmare bestämt att det måste vara hans PR-team som kokat ihop det. Det är fortfarande ingen som vet ifall Bob Dylan kommer att komma till Stockholm för att ta emot Nobelpriset den 10 December.