Ägget

Ägget
Kategorier: Romaner, Noveller
329 SEK
Mer Info!

Vinnare av Svenska Måltidsakademiens pris i kategorin Speciallitteratur råvara 2018!

Intet inom hela kokkonsten kan jämföras med ägget , fastslog en av matkonstens storheter. I det enkla finner man sann rikedom. Ägget, så osannolikt och vardagligt är förbundet med så mycket intressant historik och så många fantastiska kulinariska kreationer. Det får man klart för sig i denna ypperliga matmonografi, som spänner över hela jorden och från forntid till nuet. Så formulerar sig i denna boks företal den insiktsfulle matskribenten och kocken Jens Linder.
Ägget är en lovsång till just ägget. Självfallet förmedlas här ett oändligt antal lockande recept på äggrätter alltifrån kokta, stekta och pocherade ägg till kärleksomeletter, till suffléer, äggstanningar, äggröror och äggstuvningar. Här avhandlas vilka ägg som smakar bäst bruna, vita eller spräckliga? Kvinnliga och manliga mästare i köket avslöjar favoriträtter med ägg; någon av dem kunde erbjuda upp till 300 recept. Också de välkända skönlitterära författarna skriver om ägg i sina romaner, noveller och dikter. Konstnärerna har genom tiderna aptitretande återgivit ägg och äggmatlagning i sina målningar från dunkelt upplysta kök. Även i filmen och fotokonsten serveras och lockar ägget och dess fulländade form.
Ägget är kultur- och mathistoria, en myllrande rik och överraskande framställning. Vilket som kom först ägget eller hönan får också ett svar. Värp först och kackla sedan är ett passande och kärnfullt citat av operasångerskan Birgit Nilsson, själv bonddotter.

Mats Ekdahls infallsrika text ledsagas av ett spännande antal bilder, där ägget förstås är temat i olika dimensioner.