Alirs Öga

Alirs Öga
Kategorier: Romaner, Litteratur
269 SEK
Mer Info!

När de tätt stående stenkyrkorna i norra Uppland likt bastioner utgjorde den yttersta utposten av det civiliserade svenska riket mot de oregerliga obygderna i norr, drev unionskungen Erik XIII människorna hårt i arbete och skatteindrivning. Allt för att mäkta med att gång på gång mobilisera de krigiska resurser som unionen behövde till de återkommande utrikespolitiska konflikterna.  En upprorisk glöd började pyra hos den plågade allmogen, bland annat hos folket norr om den mystiska, mörka och sägenomspunna Ödmordenskogen. De var ett stolt folk. Ett självständigt folk som ogärna böjde sig och lät sig tyglas i sina egna folkland. De hade under lång tid vägrat att styras av annat än sin egen landskapslag och det vidsträckta landområdet fungerade i viss mån fortfarande som ett eget rike. Som ett eget land, Helsingland. Där, i folklandet Alir, skrittar riddarsonen Sote af Axmar tillsammans med sin kamrat Tyke över vindbryggan till befästningen Faxeholm för att bistå den nye fogden i ett ärende gällande tjuvnad av en ovärderlig flöjel från en av prosteriets kyrkor. I bebyggelsen återser de den föräldra­lösa flickan Sigrid som de en gång delat ett äventyr med i den stora skogen. Självvalt men också påtvingat kommer de tre unga människornas öden att sammanflätas med såväl borg, fogde, prost och fredlös rövarskog. I krig och kärlek.     Mattias Regnander har tidigare publicerat Blånande berg och blodröda hedar på Bokförlaget K&R AB.

Författarens egna ord om boken: Alirs öga. Så heter min andra skönlitterära roman som tar sitt avstamp i ett medeltida Helsingland där berättelsen vandrar med ett ben i sägenomspunnen hälsingemylla och ett i spännande historia. I en tid när vi var stolta och självständiga och under lång tid hade vägrat att styras av annat än landskapslagen. När vi inte lät oss tyglas i våra egna folkland. Det var nästan som ett eget rike vi bebodde, som ett eget land... Helsingland. I folklandet Alir skulle striden stå. Vi reste oss mot plågoandar och förtryck. Mitt i Alirs öga. Ett stort tack riktas till Bokförlaget K&R samt min vän Micke Östberg för värdefulla tips. Vill man köpa boken så finns den hos nätbokhandlare som Adlibris, Bokus etc eller direkt från förlaget. Om man bor i någon närbelägen socken så känns det naturligtvis fint om man i dessa tider stöttar den lokala bokhandeln med ett besök. Hoppas ni tycker om den!

 https://www.helahalsingland.se/logga-in/han-tar-lasaren-tillbaka-till-folklandet-alir-ett-lokalt-historiskt-arv-som-inbjuder-till-fantasier