I oktober 2013 avled Anna Werkmäster i cancer på ett hospice i Berlin. Hon blev 52 år. I romanen Anna och jag berättar hennes bror, Johan Werkmäster, om två rastlösa själarsom sällan träffas eftersom de oftast befinner sig i olika delar avvärlden.
Skildringen utspelar sig framförallt i deras barndomsstad Falun, i Göteborg och Berlin men också i städer som Bryssel, Prag, London, Buenos Aires, Hongkong och Jakarta. Det rör sig om en resa i geografin men även i tiden alltifrån 1960-talets vänstertrafik och mods, 1970- och 1980-talens tågluffningar, ett förändrat Europa efter murens och kommunismens fall och Olof Palmes död. Greta Garbo, Joakim Thåström, Selma Lagerlöf, Pär Rådström och Anna Lindmarker är några av depersoner som flimrar förbi i berättelsen.
Framförallt handlar Anna och jag om livet, resorna och den utsiktslösa kampen mot döden. Jag villsäga hej då, mumlar Anna en av de sista dagarna hon lever. Johan och hans mor försäkrar att de inte tänker lämna henne än. Jag vill säga hej då i alla fall.
Ett citat ur boken Anna och jag: "Det är först på våren 2012, när Anna har ett och ett halvt år kvar att leva, som hon mer frekvent dyker upp i mina anteckningar. Inser jag vid denna tidpunkt, om än bara omedvetet, att jag kommer att utnyttja min döende syster litterärt? Jag gör det i så fall för att jag på något sätt vill behålla henne, ha henne kvar. Så här i efterhand vill jag bättre lära känna min syster och i någon mån mig själv.
Johan Werkmäster (född 1955) debuterade 1983 med novellsamlingen Den kvarglömda överrocken och har sedan dess gett ut drygt tjugo böcker i olika genrer: skönlitteratur, reseskildringar (bland annat om Frankrike och Italien), doktorsavhandlingen Pär Rådström ett författarliv samt LL-böcker. Han är också verksam som kulturskribent.