Han blev känd som Serieskytten, mördaren Peter Mangs. I sju år sköt han och dödade människor i Malmö. Alltid i bakhåll. Under de sista kaotiska månaderna innan han greps höll han staden i skräck.
I självvald ensamhet byggde Mangs upp en egen idévärld där han var hämnaren och revolutionären. Filosofin är slarvigare ihopsatt än Anders Behring Breiviks, men parallellerna mellan de två är tydliga. Mangs idol var "Lasermannen" John Ausonius. Båda hade samma måltavlor: svarthåriga människor, invandrare. Och Mangs dödade fler än Ausonius. Men när skotten föll i Malmö kom inte statsministern på besök. När människor dog i "Sveriges Chicago" höjdes inte lika många ögonbryn som när Ausonius sköt i Stockholm.
Det slumpmässiga i brotten gjorde att det tog många år innan polisen kom honom på spåren, trots att han använde legala vapen som han hade licens för. I brist på tekniska bevis sökte polisen gärningsmannen bland de kriminella - "det är gängen som skjuter igen". Även offren misstänkliggjordes i jakten på motiv.
Peter Mangs kulor drev på det pyrande gängkriget mellan de så kallade falangerna i Malmö. Slumpvisa skottlossningar mot byggnader, skyltar och fordon gjorde att gängen reagerade som om de var under attack och slog tillbaka. Flera gånger med dödlig utgång.
Peter Mangs nekade sig igenom rättsprocessen, men efter år av tystnad valde han att slutligen erkänna för Joakim Palmkvist och i detalj berätta om de två mord han är dömd för.
Äventyr i Svenssonland bygger på intervjuer med Peter Mangs som avtjänar sitt livstidsstraff på en av landets hårdaste fängelseavdelningar, på material ur den omfångsrika brottsutredningen samt Joakim Palmkvists egen bevakning som journalist.