Bagaget

Bagaget
119 SEK
Mer Info!

MONIKA HELFER har givit ut ett tjugotal böcker; romaner, noveller och barnböcker. Med BAGAGET ges hon nu ut också på svenska. Detta är författarens familjehistoria i romanens form, som tar sin början strax innan första världskriget bryter ut. Boken nominerades till German Book Prize och har översatts till flera språk.

Grete är dotter till Maria. Om faderskapet spekuleras det. Det är Gretes dotter som i denna roman berättar sin familjs historia. Grete är ännu inte född när fadern blir inkallad till Österrike-Ungerns armé 1914, första världskriget har just brutit ut. När Josef återvänder efter kriget är Grete tre år.

Marias och Josefs familj bor längst bort i byn, i en dalgång i de österrikiska alperna. De har köpt det billigaste och sista huset på byvägen, sedan tar skogen och bergen vid. När kriget bryter ut har Josef och Maria fyra barn. På den lilla gården finns det också två kor, en get och en hund. De andra byinvånarna ser ner på familjen som har en bakgrund som resandefolk, de kallas kort och gått för BAGAGET.

När Josef rycker in i armén lovar borgmästaren att han ska se till Maria och hennes fyra barn, hjälpa de fem familjemedlemmarna med mat och beskydd. Borgmästaren är väl ansedd, har en vapensmedja, och gör i fredstid affärer med Josef. Och det inger ändå respekt.

Under det fleråriga kriget får Josef två korta permissioner. När Grete föds, efter något år, menar många i byn att hon är ett oäkta barn. Efter att Josef kommit hem och ryktet bitit sig fast pratar han aldrig mer med Grete, tittar inte ens på henne, rör inte vid henne, slår henne aldrig, utan hans svartsjuka och avsky tar överhanden, och detta är berättelsen hur den lilla flickan Grete drabbas som ung och som vuxen.