I det kalla krigets Västberlin går ryktet att svensken Carl-Gustaf Svingel kan sammanföra människor som splittrats av muren. Han förhandlar ut politiska fångar ur DDR:s fängelser, och blir genom sin humanitära kurirverksamhet bekant med familjen Sommerlath.
För första gången berättar drottning Silvia om villkoren för den östtyska delen av familjen i öppenhjärtiga intervjuer med bokens författare, journalisten Ingrid Thörnqvist. I denna personliga biografi skildras Carl-Gustaf Svingels svindlande resa från fattigdomen i barnhemmet i bohuslänska Hjärtum till den storpolitiska dramatiken i metropolen Västberlin.
Ingrid Thörnqvist har varit utrikeskorrespondent i Berlin och Wien för bevakning av Tyskland och Östeuropa för SVT. Under många år på fältet rapporterade hon om kommunismens och murens fall, och även från Balkankriget på 1990-talet. Som utrikeschef och förespråkare för konstruktiv journalistik har hon försökt att sätta ljuset på positiv utveckling i världen, inte bara på kriser och konflikter.
Boken är en djupt berörande livsbeskrivning och samtidigt en litterär upptäcktsresa, där läsarennyfiket följer författarens sökande i fotspåren... Carl-Gustaf Svingel speladei fyra decennier en tyst men effektiv roll i det kalla krigets tid. Och Ingrid Thörnqvist har skrivit en riktigt spännande bok.
Ulla Berglindh, Sverigekontakt
I Ingrid Thörnqvists bok berättar drottning Silvia nu för första gången om sinaösttyska släktingar och de villkor de levde under på den östra sidan omjärnridån.
Anders Q Björkman, Svd
Boken är överlag imponerande genomarbetad. Thörnqvist har, som den erfarna journalisthon är, gjort grundlig research. Vi får höra levande röster från många samtaloch möten med människor som var med på Svingels tid och närstående till dessa. Fredrik Danelius, Tyska-posten SVT:s gamle tysklandsjournalist kan sitt Tyskland och hon visar upp en god förmågatill kontaktskapande och grävande journalistik. Det är också rappt och tydligtskrivet.
Thomas Wihlman, Tidningen Kulturen