Meg Rosoff är 2016 års ALMA-pristagare!
“Meg Rosoff har en osentimental men intensivt nära kontakt med den pubertala människan som följer med långt upp i åldrarna.” Kvällsposten
En disig morgon på 1960-talet, en strand någonstans utmed den engelska östkusten. En disciplinerad grupp internatskoleelever kommer springande på led. Det unga berättarjaget får nog och sätter sig ner, intill ett fallfärdigt skjul. Högt där ovanifrån hörs fåglars hesa skrin. Så skingras plötsligt hans tankar av en främmande röst: Vad gör du här?
Mötet förändrar allt.
Regel nummer tre: allting styrs inte av lagar och regler.
Vi befinner oss i 60-talets England. Hilary har redan hunnit bli utkastad från två internatskolor och nu gör hans far ett sista försök på S:t Oswald, en skola som har specialiserat sig på “hopplösa fall”. Under en gymnastiklektionerna träffar Hilary Finn och de båda pojkarna har en stark dragningskraft på varandra, trots att de är varandras motsatser.
Mot en fond av brittiskt 1960-tal, stränga skolregler, underförstådda hierarkier och kall gröt tecknar Rosoff ett känsligt porträtt av två ungdomars vacklande försök att förhålla sig till rådande normer.
Mötet med Finn, som likt en tystlåten och gåtfull Robinson Crusoe står utanför samhället, skakar om berättarjagets uppfattning om sin identitet. Hans hårt bultande längtan efter vänskap och frihet tillåts slå ut i full blom. Men så bryts förtrollningen, balansen rubbas och katastrofen är ett faktum.
Meg Rosoff debuterade som författare vid 47 års ålder. Hon ses som en av de främsta att överskrida både genrer och ålderskategorier. 2016 tilldelades hon det prestigefyllda ALMA-priset (Astrid Lindgren Memorial Award).
“Meg Rosoffs ungdomsböcker talar till både känsla och intellekt. På en gnistrande prosa skriver hon om människans sökande efter mening och identitet i en besynnerlig och bisarr värld. Hon lämnar aldrig läsaren oberörd. Ingen bok är den andra lik i detta modiga och humoristiska författarskap."
ALMA-juryns motivering
“Jag faller pladask när jag ser Jessika Gedins intervju med amerikanska Rosoff i Babel i SVT och vill läsa precis allt hon har skrivit nu med en gång. Vilken underbar svart humor! Vilken befriande och bra syn på ungdomar och litteratur! /…/ Ungdomsböckerna har inbjudande omslag på sina mjuka pärmar och jag får lust att sätta båda i händerna på en fjortonåring i min närhet. I stället öppnar jag en och börjar läsa. Precis som jag hoppades så räcker det med några meningar för att jag ska inse att husets tonåring får vänta en stund på den här. Nu ska jag umgås med Rosoff ett tag."
Maria Näslund, Göteborgs-Posten
“SOM jag har njutit av den. Inte bara tar Rosoff sina unga protagonister seriöst, hon bäddar också in sitt fantasifulla stoff i en underbar, lågmäld humor som får mig att skratta högt. Och känna mig levande igen."
Nina Marjavaara, Jönköpings-Posten