“Jag är fortfarande alkoholist, men nu en totalt drogfri sådan sedan 28 maj 1978, då jag för sista gången lämnade Nordsjöhemmet utanför Järvsö i Hälsingland."
Harry Öhman har varit drogfri i över trettio år. Dessa trettio år har han ägnat åt att hjälpa ungdomar på glid i samhället, att undvika kriminalitet och droger via Håll Väsby Helt, Att Göra Rätt För Sig, och GIV (ungdomsföreningen Gemenskap i Väsby).
Han har samarbetat med polis och socialtjänst. Grundpelarna i Harrys arbetssätt är att ungdomarna ska få göra rätt för sig och ta ansvar vid till exempel skadegörelse och klotter. Istället för att visa upp ungdomarnas värsta sidor så visas de positiva sidorna upp.
Harry medverkade till att starta Fadderbyn i Upplands Väsby. Det är en ideell förening, ett aktivitetscentrum för ungdomar. Där finns en BXM-bana i elitklass, klätterhus, replokaler, streetbasket, skateanläggning, utomhusscen och ett café.
Lågt räknat har Harry säkert varit tungan på vågen när det gäller att få hundratals ungdomar att kliva upp på säker mark på vägen till ett fungerande vuxenliv. Harry har ständigt lidit brist på pengar - Harrys verksamhet har sparat hundratals miljoner åt samhället. Bakom dessa miljoner döljer sig hundratals ungdomar som fått ett värdigt liv. Läs, begrunda och ta din del av ansvaret.
Anders Carlberg, vd Fryshuset
Utöver att vara en självbiografisk skildring av en tid och en man har denna bok också en annan viktig uppgift. Den ger en konkret beskrivning av hur man som socialarbetare kan göra skillnad för utsatta människor. Harry beskriver mycket bra hur ett respektfullt men ingalunda kravlöst bemötande kan förmedla ansvarstagande, självkänsla och andra nödvändiga livskunskaper till vilsna ungdomar. Den behandlarpraktik som Harry förmedlar i boken borde ingå i varje socialarbetares arsenal. Boken rekommenderas för såväl människor som är intresserade av vår socialpolitik under senare delen av nittonhundratalet som för socialarbetare.
AnnBritt Grünewald, f.d. anstaltschef