Det är 1960-tal. Émile är 13 år och bor med sina föräldrar i en stad i Frankrike. Fadern skryter för sin son med att bland annat ha varit mästare i judo, fotbollsproffs, spion, hemlig agent och rådgivare till General de Gaulle. I Émiles ögon är fadern en hjälte. Men där finns också våldsamheten och slagen, bestraffningar som slutar med "uppfostringsanstalten" garderoben där Émile får tillbringa natten. Han beklagar sig inte, dömer inte. Han försöker bara vara den son som hans far förväntar sig att han ska vara. Och att överleva sin fars galenskap. Denne far som varje dag uppfinner sitt liv. Den undfallande moderns sällsynta försök att gå emellan avslutas osvikligt med orden: "Du känner din far".
Sorj Chalandon, född 1952, är en flerfaldigt belönad fransk journalist och författrare. Mellan åren 1973-2007 arbetade Chalandon på den franska dagstidningen Libération, där han bland annat skrev om utvecklingen i Libanon, Iran, Irak, Somalia och Afghanistan. För sina artiklar om Nordirland och rättegången mot Klaus Barbie tilldelades Chalandon 1988 Prix Albert Londres, som årets främste skrivande journalist i Frankrike. Han har för sina romaner belönats med ett flertal priser, däribland Prix Médicis och Franska Akademiens stora romanpris, Grand Prix du roman de l'Académie française, samt nominerats till Prix Goncourt.
Med sin omskakande roman Faderns yrke introduceras den framstående franske författaren och journalisten Sorj Chalandon på svenska.
"Detta är fullkomligt gastkramande läsning. Det Sorj Chalandon framförallt lyckas med att teckna är barnets förtvivlade längtan efter kärlek. Hur långt man är beredd att gå för att bli älskad och hur den driften kan förblinda alla sinnen."
Tidningen Vi
"En drabbande och mycket välberättad historia om relationen mellan far och son. ... Det är spänningen och tragiken i att hela tiden veta att hela Émiles världsbild är falsk, och den dysfunktionella men ändå på något sätt kärleksfulla relationen mellan far och son, som är romanens stora behållning."
Borås Tidning
"Jag hade aldrig hört talas om den franska författaren Sorj Chalandon. Men jag bestämde ändå att läsa Faderns yrke. Kombinationen av Grates förlag och översättaren Jan Stolpe garanterade nivån. Jag blev inte besviken. Redan bokens första stycke är ett mästerverk."
Per Wirtén på sin blogg
"En mycket bra berättelse, som framkallar starka känslor och leder till djup eftertanke."
BTJ-häftet
"Faderns yrke är något av det mest drabbande jag läst på mycket länge. ... Chalandon skriver en prosa som är så raffinerad och skenbart enkel att det inte går att värja sig mot den."
Bloggen Nydahls Occident