Breven från Hertha Josias låg vikta i sina kuvert. Jag räknade till ungefär 100 stycken. Det första daterat i Hamburg 28/4 1939. Det sista från koncentrationslägret Theresienstadt 7/9 1944. Sedan upphörde kontakten. Hon skrev brev till döttrarna genom nästan hela kriget. En unik brevsamling.
Ingrid Lomfors, docent i historia och chef för Forum för levande historia, har sammanställt Hertha Josias brev till döttrarna Hannelore och Inge och återger med historisk bakgrundsfakta familjen Josias omskakande upplevelser. Det är en gripande inifrånskildring av 1900-talets största tragedi och förbrytelse. Men det är också berättelsen om en kvinnas outtröttliga försök att åtskild från sina barn mot alla odds upprätthålla sin roll som moder. Herthas två döttrar fick en ny chans i Sverige. Själv blev hon kvar i nazisternas Tyskland när mörkret sakta slöt sig kring henne.
"Jag ber er, ta hand om varandra väl och håll ihop. Sköt väl om dig. Och glöm mig inte."
Boken utkom första gången 1987, i en tid när forskningen och den allmänna vetskapen om Förintelsen var liten. Varje vittnesmål om nazismens förbrytelser är viktigt att levandehålla och Herthas öde förtjänar att berättas på nytt.
Breven interfolieras med Lomfors kunniga och kloka kommentarer Nog kan man se Ingrid Lomfors bok som ett sätt att rädda Hertha ur glömskan. Johan Werkmäster, GP