Under hela andra världskriget skrev Astrid Lindgren dagbok där hon berättade om vardagen i Stockholm, om det som hände i världen och om Sveriges agerande under kriget. Astrid Lindgrens krigsdagböcker är en mycket personlig skildring av hur dramatiska världshändelser påverkar oss alla. Det här är före Astrid Lindgrens tid som världsberömd författare; den första boken om Pippi Långstrump kom ut samma år som kriget slutade, 1945. Vad många inte vet är att hon var en tidig antinazist och att hon genom hela sitt liv kämpade mot krig och våld.
Blandat med Astrid Lindgrens egna anteckningar innehåller dagböckerna mängder av utklippta artiklar ur svenska tidningar som hon kommenterar. I boken återfinns över 70 faksimilbilder av dagboksuppslagen och många hittills opublicerade familjebilder från krigsåren. Författaren Kerstin Ekman, som kände Astrid Lindgren, har skrivit förord och Astrids dotter, Karin Nyman har skrivit efterord. Totalt är det 17 dagböcker som publicerats i bokform. Ett unikt dokument från en vanlig människa och en av världens mest kända svenskar.
Krigsdagböckerna blev mycket uppmärksammade då de släpptes lagom till 70-årsjubileet av andra världskrigets slut. Boken har sålt i stora upplagor i Norden och Tyskland och rättigheterna har hittills sålts till 21 länder. Till 75-årsjubileet av krigsslutet kommer en ny utgåva av boken i mjukband.