"Marie NDiaye blir en alltmer oundgänglig författare för var roman hon skriver."
SVT Kulturnyheterna
"Marie NDiaye är mästerlig på precis den sortens stämning, den som på ytan verkar förhållandevis alldaglig och odramatisk, men där hon låter ana att det finns hemligheter som kan vända upp och ner på allt man har hållit för sant"
Tidningen Vi
Marie NDiaye, en av Frankrikes främsta författare och ständigt nobelpristippad, har skrivit en roman som en hyllning till gastronomin som och det konstnärliga skapandet.
La cheffe, som hon boken igenom kallas, kommer från enkla förhållanden i sydvästra Frankrike och skickas som fjortonåring iväg till en förmögen familj för att där arbeta som hemhjälp. När kocken i familjen åker på semester så får hon ta över köket och upptäcker då den kulinariska konsten och en helt ny värld.
Sexton år gammal blir hon gravid, vem pappan är förblir oklart. Hon föder en dotter som delvis får växa upp hos hennes föräldrar, alltmedan hon satsar allt på sitt yrkesliv, utvecklar nya rätter, öppnar restauranger, får sin första Michelinstjärna och senare också får bevittna hur det rasar ihop.
Vi får följa hennes liv, hennes såriga relation till sin dotter och hennes livslånga passion för gastronomin.
Berättaren i boken är en anställd på en av hennes restauranger, han är bara hälften så gammal som hon, han beundrar och älskar henne på avstånd, och det är genom hans berättelse som vi får lära känna denna outgrundliga, mångbottnade person.
"Hon är säregen och suggestiv som ingen annan"
Svenska Dagbladet
"Marie NDiaye är en av Europas mest läsvärda författare"
Expressen