Matlagning i lergryta är en uråldrig tradition med anor långt bortom 1970-talets svenska kokböcker. Det är en fenomenaltillagningskonst som utvecklats under flera tusen år och som idag används i kök världen över. Livsnjutaren och kokboksförfattaren Frederik Zäll guidar dig här bland lergrytor och gjutjärnspannor för att visa på långkokets många fördelar - maträtter som är hälsosamma, smakrika och framförallt enkla att lyckas med. Bokens färgsprakande och delikata recept hämtar inspiration från matkulturer runt om i världen, däribland det svenska. Välj och vraka bland mustiga grytor, ugnsbakade stekar och värmande soppor. Boken är praktiskt indelad i kapitel för fågel, fisk, vegetariskt, fläskkött, nötkött och vilt. Frederik Zäll är författeren bakom bokserien Lyxlagat . Samtidigt bloggar han om matlagning för tidningen Allt om mat. Sedan 2013 ses Frederik även som programledare för Överraskningen i SVT Barnkanalen. Förutom att skapa kulinarisk njutning är han gitarrist i rockbandet Eskobar med över en halv miljon sålda skivor.