Maträtternas Historia

Maträtternas Historia
Kategorier: Biografier, Tidningar
239 SEK
Mer Info!

Varför heter salladen Caesar? Vilken prinsessa har vi att tacka för tårtan? Och vem frestade egentligen Jansson? I denna bok finns historierna bakom ett femtiotal av våra mest kända svenska och internationella maträtter, såser och drycker.

Kände du till att namnet på maträtten Carpaccio kommer från en venetiansk 1500-talsmålare? Att den nuvarande svenske kungens mamma gett sitt namn till gatukökskedjan Sibylla? Eller att Tore Wretman serverade den första planksteken på lyxkrogen Stallmästaregården?

Boken Maträtternas historia är fullmatad med kulinarisk historia som tar läsaren tillbaka till när allt hände.

Författaren Ted Wärnåker har använt historiska kokböcker, gastronomiska biografier, intervjuer och annat material, för att ge oss bakgrunden till hur våra vanligaste maträtter tagit sig hela vägen från där allt började till en meny nära dig.

Citat om boken:

Steffo Törnquist, Programledare på TV4 och njutningsapostel:

"Insikt förändrar varje upplevelse och praktiskt taget alltid till det bättre! För den som vet att Mozart var fyra år när han komponerade symfonin blir upplevelsen av den annorlunda än för den okunnige. Den som såg schimpansen vid staffliet ser tavlan med andra ögon än den ovetande. Det är just därför Marträtternas historia står på hedersplats i min bokhylla. Historien bakom den fluffiga Wallenbergaren, den inbakade Biff Wellington eller Toast Pelle Janzon ger en extra njutning av rätterna. För att inte tala om Pavlova, Eggs Benedict. Och Toast Skagen. Och julmust, och"

  Tidningen Gourmet (9 maj 2020):

"...en bok som är perfekt för den som vill få en inblick i tillkomsten av några av våra absolut vanligaste maträtter."

  Jens Linder, kock & matjournalist på DN:

"Maträtternas historia är ett måste för matnörden ett lättläst kulinariskt lexikon som kryddar välkända rätter med historiskt ursprung och anekdoter så att de smakar bättre än någonsin."