Varför ställa samman texter och tal från ett liv som snart är över? Kanske för att få en överblick som annars inte vore möjlig. Den kan ha sitt värde för de närmaste. Så tänkte morfar eller farfar. För Sigfrid Deminger har arbetet med denna bok också gett en möjlighet till förnyad prövning av det som varit. Att bättre förstå vad som hände och bli bättre rustad för det som kommer. Och att våga ställa frågan om mina ja och mina nej står sig. Varje tema i boken anknyter till ett av de uppdrag som författaren haft som rektor, pastor, politiker och rådgivare i biståndsarbete.
Därför handlar boken om teologisk utbildning, frikyrklighetens utmaningar, tro på politiken och ansvaret vi har för varandra. I slutet av varje tema finns läsarinlägg från personer som nu är verksamma inom i kyrka och samhälle. Här finns inlägg av Joel Halldorf, Sara Lindblom, Roland Spjuth, Lennart Bondesson och Åsa Molin.
Att ställa sig inför tanken att livet har en mening, stämmer Deminger till både förundran och bävan. Det förunderliga kan vara att ana samband utöver vad som går att överblicka. Att känna igen mönster. Bävan känner han inför att inte komma undan en inre röst och att rent av bli ett redskap. Till det äventyren inbjuder boken läsaren.
Sigfrid Deminger (f. 1938) tidigare rektor för Örebro Teologiska Högskola, pastor i Betlehemskyrkan i Göteborg och senior adviser på biståndsmyndigheten Sida. Han blev teol. doktor 1985 på en avhandling om Stanley Jones. År 2012 blev han mycket uppmärksammad för en debattartikel i Dagen där han menade att frikyrkorna som kraft har upphört.