Mitt Kapital

Mitt Kapital
Kategorier: Litteratur
259 SEK
Mer Info!

Allt börjar med att berättarjaget, tillsammans med sin förmögna far, tar ett bostadslån för att köpa en lägenhet på 84 kvadratmeter nära Helsingfors centrum. Efter det kan hon inte sluta tänka på lånet, på ekonomin, på pengarna och nyttan.   

Kvinnan är teaterregissör, mamma och hustru men snart äter sig räknandet in på alla områden av hennes liv. Det blir ett sätt att behålla kontrollen och att hålla distans till livet. Men småningom tränger sig tankar och känslor hon verkligen inte vill redogöra för fram.  Vad händer när man börjar betrakta sin bostad, sin man, sitt barn och sin konst i termer av att maximera nyttan? Var hamnar företeelser som vänskap, kärlek, begär och konst? Är det lögn eller tvärtom sanning att se ekonomi i allt?   

Milja Sarkolas debutroman tar lysande avskalat och utan att moralisera upp rikedom mätt i pengar och övrigt kapital och dess inverkan på människor och deras inbördes relationer. Sarkolas stil är i sin lakoniskhet extremt exakt, berättarens behov av att räkna är lätt att känna igen och det bräckliga samspelet mellan hennes kontollerade yttre och de svallande känslor och tankar som dyker upp i hennes inre är hjärtskärande. Med svart humor ställer boken uppfodrande frågor om hur vi lever just nu.   

Milja Sarkola, född 1975, är en tvåspråkig teaterregissör och dramatiker, bosatt i Helsingfors. Hon är bland annat känd för pjäser som Harriet, I Would Prefer Not To, Allt som sägs och Perheenjäsen. 2017 tilldelades hon det Boismans dramatikerpriset och 2019 utsågs hon till årets konstnär i Helsingfors.