De psykologiska frågorna har alltid lockat och intresserat. De berör oss eftersom de handlar om människan vilka vi är, hur vi beter oss och varför, våra drivkrafter, värderingar och attityder, relationer, vår utveckling och mycket mer. Många psykologiska termer är införlivade med vårt dagliga språk och vi möter dem i yrkeslivet, i tidningarna och litteraturen och i samtalen.
1994 utkom den första utgåvan av Natur och Kulturs Psykologilexikon. Under denna period har kunskapsutvecklingen inom psykologin varit betydande. Vissa delområden har vuxit sig starkare, exempelvis neuropsykologi och kognitionspsykologi, andra har trätt tillbaka. Samtidigt har en mängd nya begrepp tillkommit och nya namn blivit aktuella. Självklart har detta speglats vid revideringen av verket.
Lexikonet innehåller också ord som ofta förekommer i psykologiska texter från andra områden som psykiatri, sociologi, vetenskapsteori, filosofi och statistik.
Natur och Kulturs Psykologilexikon rymmer cirka 7 000 termer, förkortningar, begrepp och personnamn. Korsreferenser bidrar till lexikonets användbarhet. Hänvisningar till ord med likartad eller motsatt betydelse görs genomgående. Den engelsk-svenska ordlistan gör lexikonet särskilt användbart för dem som läser engelskspråkiga artiklar eller böcker i psykologi och psykiatri.
Natur och Kulturs Psykologilexikon är ett självklart uppslagsverk för alla yrkesverksamma på psykologins olika fält och för angränsande professioner inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten. Lexikonet är dessutom en guldgruva för journalister, studerande och den intresserade allmänheten.