Läsförståelseuppgifterna i Öva & pröva testar fyra olika läsförståelseprocesser:
* uppmärksamma och återge explicit uttryckt information
* dra enkla slutsatser
* tolka och integrera idéer och information
* granska och värdera innehåll, språk och textelement.
Uppgifterna består av såväl flervalsfrågor som öppna frågor.
Sakprosa och skönlitteraturI Öva & pröva möter eleverna till exempel faktatexter, recensioner, krönikor och nyhetsartiklar av bland andra Bob Hansson, Carina Bergfeldt och Johan Rapp. De får även läsa skönlitterära texter som till exempel berättelser, dikter och noveller av författare som Alice Munro, Jonas Karlsson och Athena Farrokhzad. Texterna är indelade i tre allmänmänskliga teman per bok. "Svåra frågor", "Hög puls" och "Alternativ värld" är exempel på teman. Varje tema introduceras med en illustration som väcker nyfikenhet och aktiverar elevernas förförståelse.
Arbeta formativt och summativtAnvänd Öva & pröva formativt och summativt. Det första temat kan användas för att få en bild av elevernas läsförståelse vid skolstarten. Det andra temat kan användas halvvägs in i läsåret för att se hur elevernas läsförståelse har utvecklats. Det sista temat kan användas summativt: hur god är elevernas läsförståelse i slutet av årskursen? Utifrån elevernas resultat kan den fortsatta undervisningen planeras så att elevernas läsförståelse utvecklas.
Digitalt extramaterialI det digitala extramaterialet finns facit till alla uppgifter samt ett lärarstöd. I lärarstödet finns det gott om uppgifter som kan användas före, under och efter arbetet med texterna i Öva & pröva.