Handlingen i Översten kretsar kring den avsatte monarken Gustav IV Adolf och hans landsflykt. Exilens problematik är central i Pär Rådströms författarskap, och ingenstans blir det tydligare än här.
Pär Rådström (1925-1963) ingick i den levnadsglada författargeneration som under 1950- och 1960-talet definierade den nya tiden genom sitt fria sätt att skriva. Tillsammans med kollegor som Stig Claesson och Lars Forsell bidrog han till att öppna den svenska litteraturen för världen med sina kosmopolitiska romaner och för nya medier genom sin medverkan i radio- och TV-produktioner. Han var också en mycket omtyckt krönikör och kåsör, bland annat i Expressen. Modernista presenterar nu tre av Pär Rådströms romaner på nytt.
Pressröster
»Det finns en underhållande, nästan svindlande lätthet och elegans i romanen men också skarp kritik mot kommersialism och likriktning och, inte minst, människors oförmåga att tänka självständigt och kritiskt.«
Johan Werkmäster, Göteborgs-Posten
»Översten är en av Rådströms intressantaste romaner […] en gestaltad version av den människa som skulle bli resultatet om allt det Rådström verkligen trodde på vändes ut och in eller ställdes på huvudet.«
Christer Enander, Ystads Allehanda
»Strävar man efter tidlöshet genom att försöka frigöra sig från sin samtid kommer man aldrig att uppnå den. Det är i det absoluta nuet man finner evigheten. Det är där, i dess zenit, den väntar. Och just därför är Pär Rådströms modernitet i dag nästan förbluffande. Hans ögönblicksbilder av 1950-talets Stockholm och dess kollektiva kosmopolitiskt flackande blick fångar en stad där ingenting har förändrats; där till och med accessoarerna åter är de samma.« ANDRES LOKKO