Provisoriet

Provisoriet
239 SEK
Mer Info!

I mitten av 1980-talet tillåts den östtyske författaren C. tillfälligt lämna DDR och komma över till Västtyskland. Där träffar han en kvinna med vilken han inleder en passionerad och uppslitande relation. Kärleksproblemen och det prövande mötet med det kapitalistiska väst sätter hans liv och identitet i gungning. Han hamnar i alkoholmissbruk, kan inte skriva och driver planlöst omkring på järnvägsstationerna, affärsgatorna och i bordellkvarteren. Samtidigt kan han inte förmå sig att återvända till sitt forna hemland, som mer och mer ter sig som en avlägsen, spöklik kuliss och till sist går mot sin upplösning.

Wolfgang Hilbig (1941-2007) räknas som en av de viktigaste författarna från det forna Östtyskland. Han arbetade i DDR:s industri fram till 1980 då han blev författare på heltid. 1985 lämnade han den så kallade östzonen. Hilbigs prisbelönta författarskap omfattar romaner, noveller, dikter och essäer.

Provisoriet utkom år 2000 i Tyskland och är Wolfgang Hilbigs sista roman. Med den presenteras hans författarskap här för första gången på svenska, i översättning och med efterord av Ludvig Berggren.