Beirut slits sönder av inbördeskrig och på en skola för dövstumma förhörs Sitt Marie-Rose om det förräderi som den kristna milisen anklagar henne för. Tiden rinner ut mot hennes avrättning medan sju röster - däribland de dövstumma barnen, prästen Bouna Lias, Marie-Rose själv och hennes barndomsvän och blivande bödel Mounir - berättar om hennes liv och kriget.
Med sällan skådad skärpa och smärtsam skönhet skildrar Etel Adnan inbördeskriget, mötet mellan öst och väst i Beirut, främlingsfientligheten och viljan att bryta sig loss ur landets och religionens patriarkala och koloniala bojor.
Etel Adnan föddes 1925 i Libanon av föräldrar från Grekland och Syrien. Efter studier i Paris flyttade hon 1955 till USA. Adnan har skrivit på både franska och engelska och har prisats som den främsta arabisk-amerikanska författaren, men är idag åter bosatt i Frankrike.
I hennes klassikerförklarade första roman Sitt Marie-Rose lyfts teman typiska för Adnans författarskap. Med utgångspunkt från kvinnans och den kolonialiserades position skildrar hon såväl naturens skönhet som människans utsatthet och det mänskliga våldet.