Miras mamma har inget jobb och Miras styvpappa är både nyckfull och våldsam. Hon vet aldrig när han ska dyka upp eller vilket humör han är på. Hon har en noppig tröja, en trasig mobil och skor med hål. Hon är en av alla unga som lever i relativ fattigdom. När Carla kommer med ett erbjudande om att sälja piller, eller som hon säger: "Det är medicin, inte knark" är det svårt för Mira att motstå.
Med rapp dialog och stor tonsäkerhet skildrar Hanna de Canesie klass, kön och kärlek och vad vi är beredda att göra för frihet.
Sagt om boken:
"Hanna de Canesie skriver med en träffsäker dialog som är trovärdig och hudnära. Tempot är högt och läsaren dras med i en känslomässig berg- och dalbana. Det finns vuxna som ser, kompisar som vet men det tar tid innan någon handlar. /.../ Här finns mycket att diskutera med ungdomar!" Helhetsbetyg: 4.
- Christina Wedenmark, BTJ-häftet nr 8 2021
"Förmågan att levandegöra ungdomars utsatta situation imponerade."
- Peter Grönborg, Borås Tidning
"Canesie har en sällsynt skärpa i sin text när det kommer till skildringen av hur ungdomar pratar och tänker ... Det här är misery-lit för ungdomar när det är som bäst. ... en realistisk skildring av socioekonomiskt utanförskap där fattigdom och våld är en del av vardagen och allt inte löser sig genom ett trollslag."
- Sandra Bergqvist, Bokkoll
Sagt om "Helt seriöst", Hanna de Canesies debutroman:
"Canesie är framför allt värd en eloge för språket i romanens många dialoger. Det är klockrent." - Dagens Nyheter.
"Helt seriöst är en fin roman med ett tonsäkert gestaltande av ungdomars språk och liv." - BTJ.