'Jag tycker mycket om Som om vi hade glömt. Inte minst är det en bok om mamma Inger, en ensamstående undersköterska i hemtjänsten med två barn i en alldeles för liten lägenhet. Lågmält tecknar Poohl ett ovanligt osentimentalt porträtt av en kvinna som stretar på utan åthävor. Så placerar sig Som om vi hade glömt på en egen plats i den nya arbetarlitteraturens härad.' - Åsa Linderborg, Aftonbladet
'Det här är en barndomsskildring helt i klass med de stora namnens. Daniel Poohl vet, precis som läsaren, att minnet av varje barndomsplats där man en gång lekt är magiskt och han förmedlar det med briljans. Det är skickligt skrivet, mycket skickligt.' - Jusek-tidningen
När sommarlovet tar slut och femte klass börjar förändras Daniels liv för alltid. Han bor i en trång hyrestrea i en dalsländsk bruksort med sin bror och ensamstående mamma. I husen gapar många av lägenheterna tomma tills den dag flyktingar från det sönderfallande och krigshärjade Jugoslavien flyttar in. Daniel är lycklig över de bra fotbollsspelare som kommer, men alla hans kamrater är inte lika glada. De kallar nykomlingarna 'äckliga blattar'.
Uppväxtskildringen Som om vi hade glömt är en berättelse om utanförskap, klass och en pojkes sökande efter en identitet i ett Sverige där flyktingförläggningar sätts i brand och där en kallblodig mördare riktar lasersiktet mot invandrare.
Daniel Poohl (1981) är chefredaktör för den antirasistiska tidskriften Expo. Han har tidigare tillsammans med Mikael Ekman skrivit boken Ut ur skuggan en kritisk granskning av Sverigedemokraterna (2010). Som om vi hade glömt är hans skönlitterära debut. Den tilldelades Dalslands litteraturpris samt Pappers Kulturpris 2014.