Fastän kriget i Syrien har pågått i över åtta år så är vår förståelse av detta krig - dess orsaker, förlopp och karaktär - fortfarande ofullständig eller falsk.
Det hävdar Patrik Paulov i Syriens tystade röster. Med hjälp av egna källor i landet, läckta diplomatiska dokument och rapporter i såväl alternativa som etablerade internationella medier ifrågasätter han den officiella versionen av kriget, som svenska medier och politiker förmedlat och fortsätter att förmedla än idag.
En central fråga handlar om den omfattande utländska inblandningen i kriget från USA:s, Turkiets och flera gulfstaters sida. I den meningen är Syrienkriget inte något inbördeskrig, utan ett interventionskrig.
Patrik Paulov tar även upp den roll som Sverige spelat, bland annat genom att ansluta sig till EU:s sanktioner och backa upp en oppositionsrörelse som har deltagit i folkfördrivning och mord tillsammans med en terroristorganisation.
Patrik Paulov är frilansjournalist. Han var tidigare utrikeschef på tidningen Proletären.
Ur Syriens tystade röster:
»Innan kriget bröt ut bodde vi i ett säkert land, och vi hade knappt hört talas om kriminalitet och stölder. Priserna var låga, och utbildning och vård var gratis. I Homs syntes inga hemlösa eller tiggare på gatorna.«
Rima Sawah, lärare, Homs
»Nittiofem procent av rebellerna är extrema islamister allierade med al-Qaida. Sanningen är den att västländerna uppmuntrar och stödjer terrorism i Syrien. De stödjer rebeller som håller på att förstöra hela det syriska samhället. Jag menar att väst har ett ansvar för varje civil människa som dödas i Syrien.«
Agnes Mariam, abbedissa, Qara
»Jag vet att det finns många syrier som flytt till Sverige, så jag skulle vilja passa på att säga till dem att ert land behöver er. Kom tillbaka och hjälp till att återuppbygga det. Syrien är så gott som befriat från terrorister«
Tony Sayegh, läkare, Aleppo
»Jag skulle vilja ställa alla politiker och journalister till svars för allt de sagt och gjort, för alla lögner. De har aldrig lyssnat på oss vanliga syrier. Jag gick i grundskolan och gymnasiet i östra Aleppo. Jag känner min hemstad och mitt folk. Men politikerna och journalisterna har bara lyssnat på den andra sidan.«
Fadia Restom, exilsyrier, Jönköping