Tony Lundmans nya roman handlar om ungdomlig förälskelse, om intensiva sinnesupplevelser och om tidens nyckfullhet.
En del av Filip Wallgren dog den där förmiddagen på tågstationen i Bologna. Det var ett terrordåd som skakade världen, den 2 augusti 1980. 85 döda och över 200 skadade. Journalisten Maryam Saatchi vikarierar på Sveriges Radio och får uppdraget att hitta en svensk vinkel med anledning av 40-årsminnet av händelsen. Det gör hon: Filip Wallgren. Men det blir ingen intervju med honom. Ett enkelt och upplyftande radioinslag om den unge svensken som överlevde bomben förvandlas till något helt annat; till en berättelse om kärlek, sorg, skapande och död. Tiden enligt Bologna är en roman som lyssnar, som med känsliga öron lägger samman fragment för att försöka förstå.
Tony Lundmans första roman om Sibelius mytomspunna åttonde symfoni, och jakten på den, var nästan underhållning i Stieg Larsson-klass. Nu är han tillbaka med en ny roman: en av de överlevande i Bologna-attentatet var 23-årige Filip Wallgren. En bladvändare om Filips parisiska ungdomsår och kärlekshistorien med Chloé som dog i attentatet. Gripande om ung kärlek och kärlek till konstmusik.Ida Westin, tidningen Amelia, betyg 4/5
Tony Lundman är redaktör vid Konserthuset Stockholm och var tidigare musikkritiker för Svenska Dagbladet. Han är författare till den hyllade biografin om Anders Eliasson, “Den bästa biografi jag har läst över en svensk tonsättare” (Aftonbladet). Spänningsromanen “8” - om Jean Sibelius gåtfulla åttonde symfoni - var hans skönlitterära debut, “en bladvändare” (Opus Magasin). “8” är översatt till finska med titeln “Kadonnut kahdeksas” (Aviador, 2020).