Urfödan, Om självhushållets mat hos folk i Lappland, blir femte volymen i Lilian Ryds utforskande av nordsvensk kulturhistoria. Här knyter hon samman Lapplands olika folk och hur de levt av och med naturen efter urgamla mönster. Boken bygger på närmare 30 års intervjuer med äldre samer och svenskar om självhushållets vardag och om hur de tänkt kring mat och ätande. Vi får fascinerande glimtar av en tillvaro med rötter i livet på tundran för tiotusentals år sedan.
Boken utkom första gången 2015. Den nu föreliggande upplagan är i mjukband men med samma format som tidigare.
I den prisbelönta Kvinnor i väglöst land har Lilian Ryd tidigare skrivit om nybyggarkvinnor. Villkoren för deras ättlingar undersöktes i Vi åt aldrig lunch. Med juristen Tomas Cramér har hon i Tusen år i Lappmarken kartlagt samernas ställning från vikingatid till nutid. Hennes bok Renskötarkvinnor och livet i de sista rajderna gav unika insikter i samiskt kvinnoliv.
Om Urfödan: 'Jag är så fascinerad av att Lilian Ryd och de människor hon låter komma till tals satt ord på vad jag innerst inne alltid vetat, att jag läst högt för mina kollegor på tidningen. Deras reaktion har varit likadan som min. Lilian Ryds sakprosa saknar motstycke, med ett undantag. Hennes bortgångne bror Yngve Ryd skrev också böcker med utgångspunkt från att det som är sant är intressant och hon refererar ofta till honom. /.../ Alla dessa (hennes) böcker borde vara obligatorisk läsning i landets skolor.' Karina Sundkvist i Piteå-tidningen