Kända böcker

Hur många klassiker har du läst?

Inom litteraturen finns det många kända böcker men bara ett fåtal av dem räknas som klassiker. Vi gillar klassiker men är ju givetvis nyfikna på vilka kända klassiska verk som du känner till och har läst. Nu tänker du kanske, vad räknas egentligen som en klassiker? Oroa dig inte, vi är helt säkra på att du har läst en eller flera klassiker, du vet bara inte om det eller glömt bort det. Låt oss börja med att reda ut vad som kännetecknar en klassiker eller en modern klassiker.

Klassiker ingår i våra boktips och ett sådant verk gestaltar universella frågor som tilltalar människor i senare tidsåldrar än den då boken är skriven. En klassiker måste också överleva en lång tid efter att den publicerades och handlar ofta om död, hat, kärlek och liv.

Klassiker blir ofta favoriter bland både stora och små

Klassiker är alltså kända böcker och några exempel på klassiker är Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf, Robinson Cruse av Daniel Defoe och Röda nejlikan av Emmuska Orczy. Finns det några kända barnböcker som räknas till klassiker? Självklart!

Alice i underlandet av Lewis Caroll och böckerna om Narnia av C.S Lewis räknas som klassiker. Och bland de moderna klassikerna inom barnlitteratur faller ju självklart vår älskade Astrid Lindgren med alla sina böcker och Mumin-mamman Tove Jansson. Gösta Knutssons böcker om Pelle Svanslös och Jan Löfs bilderbok Sagan om det röda äpplet får också gå som moderna klassiker.

Kända böcker
Kända böcker nils holgersson

Kända böcker skrivna av svenska författare

Det finns som sagt massor av kända böcker och inte minst många kända svenska böcker skrivna av svenska författare. Astrid Lindgren, som vi nämnde ovan, är en av de svenska författare som har nått störst internationell framgång. Hennes böcker har översatts till språk världen över.

Vi på Bokbrus framhäver och hyllar gärna svenska författare. Vi är också lite extra stolta över Selma Lagerlöf som var första kvinna att få Nobelpriset i litteratur och den första kvinnan att väljas in i Svenska akademien, där hon fick stol nummer sju. Förutom Gösta Berlings saga skrev Selma Lagerlöf bland annat Jerusalem, Löwensköldska ringen och Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige.

Dagens svenska författare

Sverige har en lång författartradition som har gett upphov till kända klassiska verk. Även i dag är det många svenska författare som slår igenom utomlands. Några exempel är Stieg Larsson som skrev Millenium-trilogin, författarduon Michael Hjort och Hans Rosenfeldt (den sistnämnda är även medförfattare till tv-serierna Bron och Marcella) och Björn Ranelid. Vi skulle med stor glädje se en svensk barnboksförfattare slå stort internationellt igen.

Oavsett om du läser kända böcker eller föredrar att leta upp författare som satsar på egenutgivare i mindre upplagor, e-böcker eller ljudböcker, så är inte det viktiga vad du läser utan att du läser. Smaken är som bekant som baken och alla har vi olika intressen och favoritgenrer. Vill du utmana dig själv att läsa sådant som du vanligtvis inte läser är vårt tips att gå med i en bokcirkel.

Kända böcker