Allt om Bokmässan 2021

post thumb
Bokmässan 2021
by Linda/ on 06 Sep 2021

Allt om Bokmässan 2021

Bokmässan 2021 – smaka lite på ordet och känn efter hur bra det ligger i munnen och vilka ilningar av glädje det sänder genom kroppen. Efter ett års uppehåll är den fysiska bokmässan tillbaka, men i år har den en digital twist. Bokmässan 2020 genomfördes digitalt på grund av världsläget och även i år väljer arrangörerna att sända seminarium via nätet.

Med andra ord behöver du inte vara det minsta orolig för att gå miste om några boktips eller spännande föreläsningar om du inte vill eller har möjlighet att åka till Göteborg och närvara på plats.

Årets teman

Bokmässan har alltid minst ett tema och årets upplaga har tre: demokrati, LÄS! LÄS! LÄS! och nordisk litteratur. Dessa tre teman kommer att uppmärksammas extra i seminarieprogrammet och ämnena diskuteras på plats inför publik i Göteborg och även sändas digitalt.

Syftet med årets tre teman är att möjliggöra en utforskning av samtiden och belysa hur livsviktig demokrati och diskussioner gällande demokrati är, inte minst i en tid där demokratin både hotas och utmanas. Men arrangörerna vill även belysa demokratins framtida möjligheter.

Bokmässan 2021 – en hybridmässa

Årets bokmässa är en hybridmässa. Det kommer bli bokförsäljning och studiosamtal precis som vanligt men det blir ingen utställning. Gör i stället följande förberedelser:

• Bekanta dig med Bokmässan Play där alla studiosamtal strömmas
• Köp biljetter – oavsett om du är på plats eller strömmar via Bokmässan Play
• Kolla upp de tekniska rekommendationerna för att undvika digitalt strul

Nordisk litteratur i fokus

Nordisk litteratur är som tidigare nämnt ett av tre teman på Bokmässan 2021. Temat uppmärksammas i cirka 20 seminarier där etablerade och tongivande författare möter några av de mest hyllade unga författarna som också får möjlighet att göra sina röster hörda för en bredare publik.

En av de etablerade författare som medverkar i programmet är Vigdis Hjorth. Hennes roman ”Är mor död?” har översatts till svenska och är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. Under Bokmässan samtalar Vigdis Hjorth och den finske författaren Pajtim Statovci om identitet och kris i nordisk litteratur. Statovci är nominerad till årets litteraturpris med romanen ”Kungarnas land”.