Författartips: Haruki Murakami

post thumb
Författartips
by Linda/ on 31 Mar 2017

Författartips: Haruki Murakami

En av världens mest hypeade författare just nu är utan tvekan japanen Haruki Murakami. Med en lång författarhistoria sedan 1980 så har Murakami blivit en av japans mest säregna författare, och uppskattade världen över.

Murakami blev väldigt känd i Japan med hans första boksläppp ”Hear the Wind Sing” år 1979 då han bröt en tydlig tradition bland japanska författare. Hans skrivstil har liknats vid en mer amerikansk skrivstil med tydliga beskrivningar och djupa tankat. Murakami skriver ofta om komplexa objekt som fota tar sig in på en fantasy och science fiction-kantad stil vilket gör att många läsare sågar, eller hyllar författaren. Det riktiga genombrotten för Murakami kom dock under 1987 då hans bok Norwegian Wood släpptes och översattes till en mängd olika språk världen över. Murakami bodde under denna tiden redan i USA vilket självklart influerat hans unika skrivstil ännu mer.

Haruki har länge varit en favorit för att ta hem Nobelpriset, speciellt då han redan tagit hem de ansedda litteraturpriserna Franz Kafka-priset år 2006 och Jerusalempriset år 2009. Än dock har något Nobelpris inte kommit, men varje år är han mer och mer tippad att ta hem det då han fortsätter att släppa hyllade böcker på rullande band. Hans allra kändaste böcker finns alla översatta till svenska och i princip alla böcker finns översatta till engelska.

Den senaste boken som finns översatt till svenska utkom 2014 med titeln Den färglöse herr Tazaki vilken blev mottagen som en av de bästa Murakamiböckerna någonsin. Det är Nordstedt som distribuerar böckerna i Sverige och går att köpa på bokaffärer och online. Vi ger Murakami 5 av 5 stjärnor och hävdar att han har en plats på allas ”att läsa”-lista!