Nobelpriset i litteratur 2016 – vem vinner?

post thumb
Nobelpriset I Litteratur
by Linda/ on 29 Sep 2016

Nobelpriset i litteratur 2016 – vem vinner?

Den absolut största dagen i bokvärlden är här i år igen. Det är oktober och nobelpriset i litteratur ska delas ut igen och belöna en författare som har gjort en extra stor skillnad för världen med sitt skrivande. Förra årets pris gick till Vitryska Svetlana Aleksijevitj som i sina verk som tar upp bland annat hårt lidande och mod. Aleksijevitj är också en känd Putin- och Lukasjenko-motståndare och har skrivit mycket om förtrycket som existerar i Vitryssland idag.

När det kommer till årets pris så har datumet blivit uppskjutet till den 13e oktober och inte nu i veckan då det vanligtvis kommer ut. Vem som kommer ta hem priset är alltid en bubblare. Den Japanska författaren Haruki Murakami är alltid en het kandidat som skrivit sin unika böcker sedan 1970-talet. Även den syriska författaren Adunis som skrivit mycket om den största flyktingkrisen genom tiderna är en het kandidat, och även amerikanen Philip Roth med sitt mest kända verk ”Goodbye, Colombus” ligger bra till bland de som förutspår vinnarna.

Vem som faktiskt tar hem priset får vi vänta och se fram till den 13e oktober. Så tills dess hinner vi läsa igenom en bok var från dessa tre författare, eller vad säger ni?