Olika sätt att jobba med skrivande

post thumb
Jobba Med Skrivande
by Linda/ on 08 Sep 2020

Olika sätt att jobba med skrivande

Behöver man vara Stephen King eller George R.R. Martin för att kunna kalla sig författare? Nej, absolut inte! I dagens samhälle jobbar många människor med skrivande i minst lika stor utsträckning som författare utan att de tänker på det. Nästan alla moderna kontorsjobb innefattar skrivande i viss mån, vissa mer och andra lite mindre. Kanske arbetar du som webbredaktör, marknadschef, assistent, kundtjänstmedarbetare eller som ansvarig för ditt företags sociala medier? Ja, då spenderar du säkert flera timmar om dagen på att skriva text.

Att kunna uttrycka oss skriftligt är en avgörande byggkloss för alla branscher och industrier oavsett vilken nivå i verksamheten man befinner sig i. Idag ska vi undersöka några av de moderna yrken där skrivandet har en betydelsefull roll och där din förmåga att uttrycka dig med ord påverkar företagets framgång i allra högsta grad.

Journalist

För journalisten är skrivandet a och o i arbetslivet. Vem som helst kan skriva en text, men för att lyckas som journalist behöver du ha något extra. Förutom att kunna hantera språket och skriva utan grammatiska fel behöver du ha ett brett ordförråd. Vissa tidningar och magasin har strikta regler om hur deras journalister ska strukturera sina texter och dessutom finns det konventioner inom journalistkåren som man förväntas leva upp till. Dessutom måste du kunna anpassa ditt skrivande efter mottagaren. Om du skriver texter utan att ha mottagaren i åtanke kommer du ganska snart upptäcka att en dissonans uppstår mellan dina artiklar och dess läsare. För att skapa engagerande och relevant innehåll måste du även ha en förmåga att sätta dig in i ämnet och visa att du förstår det du skriver om. Detta blir extra viktigt om du arbetar för en nischad tidskrift såsom ett sportmagasin, en modetidning eller liknande. Journalisten behöver ha en övergripande syn på sitt arbete, men skrivandet är fortfarande stommen i deras vardag.

Copywriter

Som copywriter kan du arbeta på samma sätt som en journalist, men ofta med friare tyglar. Här behöver du inte nödvändigtvis gå ut och genomföra intervjuer eller samla in egen information, men det beror lite på vilken verksamhet copywritern jobbar i. Vissa copywriters tar in beställningar på innehåll med förbestämda ramar om längd, innehåll och tonläge. Andra behöver göra lite mer på egen hand. Yrket kan ta sig väldigt många olika former och är därför svårt att definiera på ett enda sätt. Exempelvis jobbar många svenskar som copywriters i spelindustrin där de bland annat översätter många av världens populäraste slots till svenska, skriver inlägg på casinons bloggar och skapar manualer för olika typer av spel. Andra copywriters jobbar med att skriva texter för annonser i tunnelbanan och kampanjer på Facebook och Instagram. Du kan ha väldigt mycket ansvar som copywriter, eller nästan inget alls. Rollen kan vara väldigt strategiskt tung och avgörande för verksamhetens kommunikation, eller handla mer om att producera mycket innehåll på kort tid.

Översättare

En översättare behöver, till skillnad från de flesta journalister och copywriters, kunna hantera fler språk än svenska. Du behöver vara minst lika bekväm i ett andra eller tredje språk som svenskan för att inte riskera att missa nyanser och detaljer. Många ord och meningar går att översättas på flera olika sätt och ibland blir dessa nyanser avgörande för att förmedla en känsla eller ett budskap på ett korrekt sätt. Detta kräver ofta att översättaren har lång erfarenhet av det andra språket så att de verkligen förstår vad den ursprungliga författaren försöker förmedla. En översättare kan exempelvis jobba med att skriva produktbeskrivningar och manualer eller som översättare av böcker och filmer. Många av de stora IT-företagen behöver översättare på många språk för att kunna lansera sina tjänster i nya länder. Även i juridiken används auktoriserade översättare med särskilda behörigheter för att verifiera dokument och avtal. Det finns massor av sätt att jobba som översättare och det är ett roligt yrke.