Förkunnaren Som Skrev Om Fjällborna - Karl Andersson Och Hans Folklivsskildringar

Förkunnaren Som Skrev Om Fjällborna - Karl Andersson Och Hans Folklivsskildringar
Kategorier: Biografier
199 SEK
Mer Info!

Året är 1936. Han möts av mörker och motstånd när han som 22-årig evangelist kliver av bussen i Tärnaby i södra Lappland.  

Mötet med det okända blir senare upptakten till en lång rad folklivsskildringar om samer och nybyggare. Under åren 1948-1997 har han Frösön som utgångspunkt för sin tjänst som resepastor för Mellersta Norrlandsmissionen och senare organisationen Israels vänner. Samtidigt återvänder han år efter år till fjällbygderna för att berätta om de människor och händelser som fångar hans stora intresse.  

Resultatet blir inte mindre än 25 folklivsskildringar. Han får en stor och trogen läsekrets och hans böcker väcker fortfarande intresse.  

Vem var han, vilka skrev han om, hur uppfattades hans böcker och hur ska de värderas? Det är några av de frågor som författaren belyser i denna rikt illustrerade berättelse om Karl Anderssons livslånga kärleksrelation till fjällbygderna i Jämtland och Lappland.  

Birger Ekerlid har tidigare givit ut fem böcker med anknytning till Jämtland och Västerbotten. Han har tilldelats Hedenvindplaketten 2021 som delas ut en gång per år till minne av författaren Gustav Hedenvind-Eriksson.