Meanwhile Across The Mountain - Pictures From The Caucasus

Meanwhile Across The Mountain - Pictures From The Caucasus
Kategorier: Tidningar
309 SEK
Mer Info!

"Det är den självklara närvaron och tryggheten i bilderna, som är storheten". Tidningen Kulturen

Kaukasus är en av vår tids stora brännpunkter. Europa möter här Asien och kristendomen möter islam; en myriad av folkslag, språk och kulturer möts i en ovanlig blandning. Det var tidigare en mångfacetterad, men ändå sammanhängande sydlig sovjetisk region med fina stränder, rik natur och frisk bergsluft - ett ymnighetshorn varifrån exotiska varor kunde flöda ut till imperiets alla marknader. Men nu är det nu omöjligt att resa särskilt långt innan man stöter på en gräns. Årtionden av krig och olösta konflikter har resulterat i spänningar och misstänksamhet mot tidigare landsmän, nu skilda åt av taggtråd.

Lastheins panoramabilder är både närgångna och inkännande, men de skildrar också en hård verklighet. Samtidigt syns också de känslomässiga band som knyter samman folken och som inte sällan motsäger den officiella bilden av grannen på andra sidan berget.

Den prisbelönte fotografen Jens Olof Lasthein (Moments in Between, White Sea Black Sea och Home Among Black Hills) har under många år rest både norr och söder om de kaukasiska bergen - Tjetjenien, Dagestan, Kabardino-Balkarien, Nordossetien, Georgien, Azerbajdzjan, Armenien, Abchazien och Nagorno-Karabach. Många i dessa länder har drabbats av konflikter och krig och Lastheins bilder är fyllda av medkänsla. "Det är min övertygelse att så länge offren inte får upprättelse finns det inga förutsättningar för försoning", skriver han.