Skuld ; Carl Tohrberg

Skuld ; Carl Tohrberg
Kategorier: Noveller
249 SEK
Mer Info!

SKULD är andra delen i novelltrilogin av Ferdinand von Schirach. BROTT och STRAFF är de två andra. I denna bok ingår dessutom ytterligare tre noveller som han skrev ett par år efter debuten och gav ut undertiteln CARL TOHRBERG. Tre udda personligheter som är utmejslade med varsam hand. Carl Tohrberg arbetar i försäkringsbranschen, Seybol där domare och bagaren i första novellen tar över sin fars konditoriverksamhet.

De femton novellerna i SKULD utmanar läsaren: Vem bär skulden till de brott som begås? Vem är vi att döma i en komplicerad händelsekedja. Det är polacken Jan vars bagageutrymme innehåller en portfölj med grymma fotografier, en gammal man lånar ut ett rum i sin lägenhet till en kriminell liga, medan Frank och Artis blir erbjudna vapen av en ryss och narkotika av en ukrainsk kemist.

I Dagens Nyheter skriver Malin Persson Giolito om författaren: "Det är aldrig annat än djupt gripande och oavbrutet fängslande. von Schirach skriver om den djupaste förtvivlan och de mörkaste tragedier. På några enstaka rader, ibland bara en mening, öppnar han avgrunden och blottlägger katastrofen ... Även de vidrigaste handlingar får flera dimensioner. Det är en mycket kärleksfull handling, kanske till och med ovärderlig.

FERDINAND VON SCHIRACH bokdebuterade som 45-åring. Då hade han varit verksam som advokat i Berlin i 20 år. I Sverige har också romanerna FALLET COLLINI och TABU givits ut. I boken KAFFE OCH CIGARETTER skriver han för första gången med självbiografiska inslag. Därför har boken under rubriken - 48 reflexioner. Dessutom har han skrivit två skådespel, som redan spelats på många scener, speciellt i hans hemland Tyskland. På svenska finns TERROR översatt.