Tingen Och Blicken- Två Romaner

Tingen Och Blicken- Två Romaner
Kategorier: Romaner
289 SEK
Mer Info!

Jalusi och Stenögonen - minutiösa franska mästerstycken i samlad utgåva

En klockförsäljare återvänder till den ö där han tillbringade sin ungdom och utvecklar en besatthet av mordet på en ung flicka. På en bananplantage spionerar en annan man genom fönsterjalusierna på sin hustru och deras tillfällige gäst, alltmedan han förtärs av svartsjuka. I romanerna Stenögonen och Jalusi blir de plågade männens osäkerhet om vad som egentligen rör sig bakom tingens yta också läsarens. Robbe-Grillet skildrar med minutiös precision episoder, föremål, rörelser och händelser men avstår från sammanfattningar och försök till psykologisk analys.
Alain Robbe-Grillet kom på 1950-talet - tillsammans med författare som Nathalie Sarraute, Alain Butor och Claude Simon - att bli en ofrivillig företrädare för »den franska nya romanen«, en löst sammanhållen litterär riktning som vände sig mot det traditionella berättandets sentimentalitet och moralism. I denna volym samlas två av hans mest betydelsefulla romaner, i översättning av Eva Alexanderson och med ett nyskrivet förord av Magnus Bergh.

ALAIN ROBBE-GRILLET [1922-2008] var en fransk författare och filmskapare, ofta omtalad som den franska nya romanens påve. Bland hans filmer märks särskilt I fjol i Marienbad [1961], ett samarbete med regissören Alain Resnais. Stenögonen utkom första gången 1955, Jalusi två år senare.