Boktips – Äkta amerikanska jeans

post thumb
Boktips
by Linda/ on 31 May 2017

Boktips – Äkta amerikanska jeans

Jan Guillou har gjort det igen. Författaren som gett oss klassiker som Ondskan och Arn har i år släppt en ny bok som heter äkta amerikanska jeans. Boken är den sjätte delen i den hyllade romanserien Det stora århundradet.

Boken utspelar sig under 1950-talet där det svenska folkhemmet och välfärden får sin grund. Europa är i spillror efter andra världskriget vilket gör att den sönderbombade världsdelen är i ett enormt behov av svenska råvaror. I boken får vi följa den svenska Eric Lauritzen från Saltsjöbadens trygga tillvaro som håller på att krascha men han kan alltid lita på tryggheten han har från överklassens skyddsnät. Likt boken Ondskan blir huvudpersonen misshandlad av sin styvfar. Eric växer upp i överklassen med ett välfyllt garage med exklusiva bilar, en enorm villa i saltsjöbaden och en massa hembiträden. Erics mamma lämnar styvfadern vilket gör klassfallet är ett faktum.

Under denna tidsperioden när det kalla kriget har sin början, kom influenserna från USA att påverka de svenska ungdomarna allt mer och Eric lyckas smuggla in den förbjudna drycken Coca Cola och blir också den första i klassen att skaffa ”Äkta amerikanska jeans”.

Det märks tydligt att boken är inspirerad från Jan Guillous egna liv och mycket av denna berättelsen har vi upplevt i tidigare verk av den mytomspunne författaren. I början är boken riktigt intressant och spännande men Jan Guillou har undvikit gestaltningar och miljöbeskrivningar något extremt. Detta gör att vi inte kan komma huvudpersonen så nära som vi önskar.

Boken är ganska mörk och det finns inget tycka synd om sig själv i hans barndomsskildring. Hur mamman skildras är något som du kommer lägga märke till när du läser boken. Hon tappar allt men har ändå kvar sina gamla värderingar. Hon blir inte stark och självdriven förens hon förlorat hela sitt liv men hon lyckas ta sig tillbaka genom att bli fastighetsmäklare.