Nobelpriset i Litteratur 2015

post thumb
Nobelpriset I Litteratur
by Linda/ on 20 Oct 2015

Nobelpriset i Litteratur 2015

Årets största händelse inom litteraturvärlden har nyligen tagit slut. Det är självklart Nobelpriset i Litteratur som jag pratar om. Det är alltid stora spekulationer om vem som ska vinna Nobelpriset och vi tycker att i år så blev det verkligen rätt val. Årets vinnare blev Svetlana Aleksijevitj. Svetlana är en vitrysk författare som föddes 1948. Svetlanas liv har präglats av kriget och efterkrigstiden. Det är just detta som Svetlanas böcker handlar om också. Böckerna som verkligen fick igång Svetlana som en känd författare handlar om just livet i länder om öst under den kommunistiska regimen. Stora problem tas upp och du kommer verkligen få en helt annan uppfattning om hur ditt liv skiljer sig från andras i andra liv. Svetlana blev tilldelad priset med motivet ”För hennes mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid”.

Svetlana är mycket mer än bara en författare. Hon har i trettio år arbetat på Utopins röster vilket är ett projekt som kallats ett unikt försök att beskriva den sovjetiska erfarenheten ur den lilla människans perspektiv. Svetlana fortsätter alltså fortfarande att beskriva hur livet var för individer under den sovjetiska ledningen. Hon har hittills släppt fem böcker i en bokserie som handlar om just detta. I böckerna får du uppleva hur den sovjetiska styrningen påverkade individers liv annorlunda. När Svetlana blev tilldelad priset så försökte Ola Wallin sätta ordet på varför Svetlana var ett självklart val för Akademin ”Hennes betydelse inte minst för den ryskspråkiga litteraturen kan inte överskattas, hon har som ingen annan porträtterat sovjetmänniskan och alla individers situation under den eran. Hennes böcker är fantastiskt stor litteratur”.

Vi på bokbrus håller med Ola Wallin. Vi tycker att dessa böcker speglar hur dåligt individer blev påverkade av den sovjetiska ledningen samtidigt som hon beskriver hur den sovjetiska ledningen blev till en stor fördel för andra individer. Så är du ett stort fan av rysk litteratur så borde du verkligen kolla in Svetlana Aleksijevitj böcker!